Elektrisch – detectie en stimulatie

Differentieel detectie

Acupunctuurpunten op het lichaam of de oorschelp hebben karakteristieke elektrische eigenschappen die alleen met de juiste apparatuur gemeten kunnen worden. In zijn proefschrift getiteld “The lower resistance to electricity of punctate surfaces and skin tracts concordant with basic acupuncture points and meridians” toonde dr. J.E.H. Niboyet aan dat de impedantie van de huid ter plekke van de acupunctuurpunten verschilt van die van de omliggende huidstreken.

Om deze lokale verschillen van cutane impedantie heel nauwkeurig te kunnen analyseren en de acupunctuurpunten op de huid te kunnen vinden, hebt u een puntzoeker nodig. Maar om een punt te vinden is het eenvoudig meten van de elektrische impedantie niet voldoende want de impedantie van de huid verschilt aanzienlijk van het ene lichaamsdeel tot het andere. Veel voorwerpen kunnen de meetuitkomsten beïnvloeden en een verschil aan impedantie te zien geven.

De Franse leverancier van laserapparaten, Sedatelec, heeft daarom een uniek meetsysteem ontwikkeld en gepatenteerd waarmee het meetpunt goed van zijn directe omgeving geïsoleerd kan worden: differentieel detectie. Alleen deze differentieel detectie kan een exacte en betrouwbare lokalisatie van de acupunctuurpunten garanderen. Het meten gebeurt met twee verschuivende coaxiaal elektroden die een constante druk op de huid uitoefenen.

Een elektronisch systeem analyseert de meetgegevens als functie van de ingestelde gevoeligheid. Het apparaat laat een geluidje horen als een punt is gevonden. Deze draagbare, gemakkelijk te gebruiken apparaten worden in de acupunctuur en auriculotherapie gebruikt. Sedatelec was de eerste ter wereld die een differentieel detector voor acupunctuurpunten heeft ontwikkeld: de Puntoscope. Vervolgens is de Diascope ontwikkeld en op dit moment is de derde generatie apparaten leverbaar: de Servoscope, Agiscop D en Agiscop DT. Vanaf 2017 is de nieuwste generatie beschikbaar: de Premio 20 D/DT. Dit is het meest toonaangevende apparaat in de markt voor acupunctuurpuntzoekers.

Elektrische stimulatie

Elektrische stimulatie wordt voor verschillende doeleinden toegepast: voor onderhoud en functionele rehabilitatie door spierstimulatie (NMES), voor bestrijding van pijn door stimulatie van zenuwen en trigger points (TENS), en bij wijze van klassieke acupunctuurbehandeling door stimulatie van de acupunctuurpunten (EA). De apparaten die Sedatelec voor stimulatie produceert zijn speciaal ontwikkeld voor het effectief behandelen van acupunctuurpunten en voor pijnbestrijding. Het effect van de stimulatie hangt grotendeels af van de golfvorm van de elektrische stroom. Onze apparaten wekken asymetrische rechthoekige pulsen op die voor deze toepassingen effectief blijken te zijn.